lørdag 29. mars 2014

Lue med mening

 Hønsestrikk kan brukes til så mangt, og denne gangen har vi laget en lue med mening. I tillegg til at den er god og varm, er den en huskelapp for hva du skal gjøre, hvis du tror noen i nærheten er blitt rammet av hjerneslag.

Vi har strikket den i to forskjellige varianter, en i tynn, myk babyull  og en i Falk fra Dalegarn. Dalegarn hadde den riktige sitrongule ambulansefargen.  I rutemønsteret på "ambulanseluen" kan det være en ekstra effekt å sy inn en reflekstråd med maskesting  på de grå rutefeltene.  










Oppskrift
Mål omkretsen på hodet til den som skal ha lua. Er den for eksempel 58 cm og du har en strikkefasthet på 22 masker på 10 cm, blir antall masker du skal legge opp 128 masker.  Strikk en vrangbord 1 vridd rett 1 vrang ca 6 cm.  Fortsett å strikke videre etter diagrammet, juster lengden øverst til lua er passe stor. Men husk at når du skal snurpe den sammen øverst uten å lage fellinger, derfor blir den litt kortere til slutt. Avslutt med å trekke garnenden gjennom alle maskene og dra forsiktig til. På ambulanseluen bretter du vrangborden inn og syr løst fast når du er ferdig med lua. Lag eventuelt en dusk i alle fargene du har brukt i lua. Fest dusken og alle løse tråder.

SOS-huskeregelen – lær deg symptomene!

Selv om mange hjerneslag kommer som lyn fra klar himmel, kan enkelte fortelle at de merket symptomer på at noe var galt dager eller timer før selve slaget rammet. De aller fleste hjerneslag vil kunne fanges opp ved å bruke de enkle grepene i SOS-huskeregelen:
Smile: Få den som er syk til å smile. Et hjerneslag fører ofte til lammelser i halve siden av ansiktet. Det betyr at en som er rammet bare klarer å trekke opp den ene munnviken, og han får derfor et skjevt smil.
Over hodet: Få vedkommende til å strekke begge armene over hodet. Et hjerneslag vil ofte føre til nedsatt førlighet i en av kroppshalvdelene. Resultatet er gjerne at man ikke klarer å løfte begge armene likt over hodet.
Snakke: Et vanlig symptom ved hjerneslag er redusert taleevne. Det kan enten være at vedkommende ikke klarer å formulere forståelige ord, eller at man ikke finner riktig ord. Det kan også være at vedkommende klarer å snakke, men ikke forstår andres tale

søndag 23. mars 2014

Eggevarmere til påske


Om litt over tre uker er det påske, og uansett om den skal feires til fjells, ved sjøen eller hjemme, er det hyggelig å pynte litt med glade farger.

Vi har laget oppskrift på høner som er enkle å strikke, og som er veldig fine å øve seg på hønsestrikk med.

 Høner - oppskrift

Størrelse: ca 8 x 12 cm, passer rundt et egg.

Restegarn  i de fargene du vil ha høna. Evt perler til øyne.
Strømpepinner 3 ½, heklenål nr 3 ½.

Strikkefasthet 22 masker =10 cm

Legg opp 32 masker på strømpepinner nr 3 ½.

Strikk fire - fem omganger vrangbord en rett en vrang. ELLER 4 omganger glattstrikk, 1 omgang hullbord før du begynner på mønsteret. Strikk 20 omganger, gjerne med hønsestrikkmønster i glade farger. Se forslag til border under.

Mask sammen 20 av maskene med 10 maskesting.

Strikk halsen videre på strømpepinnene med de resterende 12 maskene (6 på hver side) så lang du vil ha halsen, ca 12 omganger blir passe. Mask sammen på toppen.

Kam
Hekle 6 luftmasker, tilbake hekler du 5 staver og 1 kjedemaske i annenhver luftmaske, tilsammen 3 buer. Trekk tråden gjennom siste maske og klipp av.

Hakepose
Hekle 3 luftmasker, 5 staver i den første luftmasken. Den siste staven blir innerst mot høna, og den avsluttende trådenden øverst mot nebbet, da får du en fin hakepose. Trekk tråden gjennom siste maske og klipp av.

Nebb
Hekle 4 luftmasker, i andre luftmaske tilbake hekler du en kjedemaske, i de neste to en fastmaske i hver. Trekk tråden gjennom siste maske og klipp av.

Lag en liten dusk til stjert og fest bak. Sy fast kam, nebb og hakepose. Fest perler til øye, eller broder med små sting og en knute.



lørdag 22. mars 2014

Hønsestrikk-collage

Vi hadde lyst til å lage en collage av det folk har vist bilder av på facebooksiden vår, til inspirasjon for de som følger bloggen. Det var moro å lage den, og vi kommer nok til å lage flere etterhvert.

lørdag 1. mars 2014

Rødstrømper til kvinnedagen 8. mars - OPS - rettet!!

Vi har rettet opp oppskriften, slik at teksten på strømpen blir riktig!

Tekst på strømper er litt spesielt, den må strikkes opp ned og speilvendt for å  bli riktig vei på strømpen.
Så nå har vi endret diagrammet, og for å gjøre det lettere å forstå at det blir riktig til slutt, er det nå vist slik det strikkes. Det vil si nedenfra og opp, og hver omgang starter i høyre side.


Det var jo Kirsten Hofstätter som fant opp begrepet hønsestrikk. Hun var opptatt av kvinnesak, og siden det snart er 8. mars og kvinnedag, har vi laget en oppskrift som vi tror er helt i hennes ånd. Vi har kalt oppskriften "rødstrømper".

For å gjøre det enkelt har vi bare laget mønster i leggen. Resten av strømpen strikkes i ensfarget rødt, med andre ord en rødstrømpe.

Hvis du bruker hele diagrammet, blir det en lang strømpe, ca 30 cm ned til leggen. Hvis du vil ha en kortere sokk, dropper du selvsagt bare en bord.

Oppskrift

Du trenger ca 100 gram i rødt til bunnfargen. I tillegg foreslår vi 50 gram eller restegarn av hver av tre farger med litt kontrast mot den røde bunnfargen. Det går selvsagt godt an å bruke andre, flere eller færre farger. Vi har tatt utgangspunkt i et garn med strikkefasthet 24 masker og 27 omganger som gir 10 x 10 cm med pinne 3 1/2.

I tillegg trenger du strømpepinner nr  3 og 3 1/2.

Legg opp 72 masker med rød bunnfarge med pinne nr 3 og strikk 5 omganger vrangbord en rett en vrang.
Skift til pinne nr 3 1/2, og strikk videre etter diagrammet.
Når du er ferdig med diagrammet, har du 66 masker på pinnene.
Resten av strømpen strikkes ensfarget med rødt garn.

Hæl
Sett først 33 masker på en tråd, hælen strikkes videre over de 33 gjenstående maskene.
Strikk først glattstrikk fram og tilbake over disse 33 maskene, ca 6 cm.

Etter 6 cm felles til hælen slik:
1.    pinne (retten) Strikk til det er 9 masker igjen, ta neste maske løs av, strikk 1 maske rett, løft den løse masken over, snu.
2.    pinne (vrangen) Strikk til det er 9 masker igjen, ta neste maske løs av,  strikk 1 maske vrang, løft den løse masken over, snu.
3.    pinne (retten) Strikk til det er 8 masker igjen, ta neste maske løs av, strikk 1 maske rett, løft den løse masken over, snu.
4.    pinne (vrangen) Strikk til det er 8 masker igjen, ta neste maske løs av, strikk 1 maske rett, løft den løse masken over, snu.
5. pinne (retten) Strikk til det er 7 masker igjen, ta neste maske løs av, strikk 1 maske rett, løft den løse masken over, snu.
6.    pinne (vrangen) Strikk til det er 7 masker igjen, ta neste maske løs av,  strikk 1 maske vrang, løft den løse masken over, snu.

Fortsett  hælfellingen slik til det er 17 masker igjen på hælen.

Foten
Plukk opp maskene fra tråden og strikk opp 12 masker på hver side av hælen. Sammen med de 17 maskene fra hælen har du nå (33 + 12 + 17 + 12) = 74 masker. 
Strikk videre på foten, samtidig som du på de første 8 omgangene feller 1 maske på hver side av hælen i annenhver omgang. Til sammen felles 8 masker slik at du sitter igjen med 66 masker.

Strikk foten så lang du vil ha den før felling til tå.


Tåfelling: i hver side felles 2 masker slik: 2 rett sammen, ta 1 maske  løst av, strikk 1 rett, løft den løse masken over.  Fellingene gjøres på 1. runde, 5. runde, 8. runde, 10. runde, og deretter hver runde til det er 8 masker igjen, strikk to og to rett sammen, tre tråden gjennom alle 8 maskene og klipp av. Fest alle tråder godt, og strikk en strømpe til.