fredag 19. desember 2014

Julekjole med kaniner til dukkenDet er veldig mange som ha strikket den fine julekjolen vår med kaniner! Det er så morsomt å se de fine bildene. Noen har lagt ut bilder av bare kjolen, siden den skal være julegave, mens andre har gitt bort kjolen allerede, og tatt bilde av sin lille prinsesse. Vi blir helt rørt av å se de søte småjentene i kjolene sine :).

Og så tenkte vi at kanskje har du litt restegarn igjen etter kjolen du har strikket?  Det er jo blitt så populært at mor og barn har samme antrekk :-) så hva med å strikke en kjole til favorittdukken slik at mor og barn kan være likt kledd til jul?

Vi deler nå to diagrammer som du kan bruke til å strikke kjole til dukken.

Hva med oppskrift?
Siden dukker kommer i alle mulig størrelser, er det ikke mulig for oss å lage en oppskrift som vil passe alle. Men det er ikke så vanskelig å finne ut av det selv. Først måler du strikkefastheten din. Så finner du ut hvor mange masker du trenger rundt brystet. Hvis strikkefastheten er 22 masker på 10 centimeter, og antall centimeter rundt brystet er 14, trenger du (14 x 22)/10=30,8 eller 31 masker rundt brystet.

Vidden nederst på kjolen er litt mindre enn dobbelt så vid som oppe ved brystet, det passer å gange med 1.8. I vårt eksempel betyr det at kjolen er 31x1,8=55.8, det vil si 56 masker nederst.

Så i vårt eksempel legger du opp 56 masker og strikker oppover etter diagrammet. For å få fin skråning på kjolen, må du felle oppover i skjørtet. Vi har ikke prøvd selv, men tror at det kan passe fint å felle tre ganger, ca 1/5 av maskene rett etter kaninene, så 1/5 av maskene omtrent midtveis (ca omgang 33 hvis du ikke endrer lengden), og resten av maskene like før du begynner på snøfnuggene i bærestykket.

Lengden på diagrammene er 57 og 58 omganger. Med strikkefasthet på 27 omganger på 10 centimeter, betyr det at kjolen blir 58/27*10=21.5 centimeter lang. Hvis du trenger en lenger kjole, legger du på noen omganger mellom bordene, eller øverst i bærestykket.

Husk at tallene over er vist som eksempel, du må selv måle på dukken du skal strikke til, og regne ut hvor mange masker du trenger!

For noen dukker finnes det allerede kjoleoppskrifter, der du kan strikke kaninmønsteret istedet for det som er oppgitt. Dukken på bildet er fra Arne og Carlos, og en venninne har strikket både den og kjolen. Tusen takk til Kari for at vi fikk ta bilder av den fine dukken hun har laget. Hun har brukt dukkeoppskrift og kjoleoppskriften i boka "Strikkedukker".

Lykke til med dukkekjolestrikkingen, og så blir vi veldig glade for å se bilder på facebooksiden vår!
Vi har også en egen hønsestrikkgruppe, bli med, da vel!

Diagram versjon 1, med mange border

Diagram versjon 2, med færre border

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar