lørdag 8. oktober 2016

Iriskofte - elegant kofte til både herrer og damerDette er en fargerik og likevel tradisjonell kofte. Harald, som bærer koften har en egen irishage, og ville ha en kofte med favorittblomsten. Med koksgrå bunnfarge og fiolette, lilla og rosa iris er den fargerik, og likevel elegant. Øverst på ermene, og nederst og øverst på bolen har den en grønn bord av irisblader som frisker opp. “Lusene” i bolen er et mønster som kalles fleur de lis, og er en stilisert form for iris. Så dette er virkelig en iriskofte!

Selv om vi har avbildet den på Harald - som forøvrig også har strikket koften selv! - er denne koften også fin til damer.

Du finner oppskriften på Ravelry.


Den er strikket helt tradisjonelt i t-fasong. Du strikker den nedenfra og opp på rundpinne, og klipper opp til slutt. Det er også helt perfekt å bruke restegarn til denne jakken, både irisene og bladborden blir veldig fin hvis du bruker mange forskjellige fargenyanser.

Et lite OBS - bladbordene vil ikke gå opp i antall masker i de fleste størrelsene. Disse bordene er så uregelmessige at det ikke har betydning at de er forskjellige på hver side av knappestolpene. De små lusene og irisene vil gå opp, slik at mønsteret er likt på hver side av knappestolpene.
På bildet ser du koften sammen med koften Irisenga, som er strikket med rundfelling, du kan lese mer om den her.

Størrelser
Oppskriften er i størrelser S - XXL, sjekk målene før du velger størrelsen, se i tabellen under.

Størrelser:
S  
(M)
L
(XL)
XXL
A. Overvidde, cm:
95
105
115
125
135
B. Hel lengde, cm:
66
68
70
72
73
C. Overermsvidde; cm
44
46
48
50
52
D. Ermlengde, cm:
49
50
53
55
56

Lengden på koften kan lett økes eller reduseres ved å strikke flere eller færre omganger av lusemønsteret. Hver bord med lus er 3 omganger, og tilsvarer 1,3 cm.

Garn og garnforbruk

Vi har strikket koften i Embla fra Hifa. Du kan også bruke et annet garn med strikkefasthet 20 masker på 10 cm.
Vi har valgt klassiske lærknapper til Haralds kofte, men til en dame er det kanskje vel så fint med rosa knapper?

Harald valgte et enkelt sort kantbånd, som vi synes passer fint til en herrekofte. Hvis koften skal strikkes til en dame, er det kanskje finere med et lekkert kantbånd med blomstermotiv.


Med de oppgitte målene er kofta relativt kort, men om du ønsker en lengre kofte, justerer du det enkelt.

Det er en fargerik jakke til å bli glad av!  Her har vi valgt å lage irisene med lik farge på toppbladet og de tre sidebladene nederst. Et alternativ er å bytte farger slik at irisene får flere forskjellige farger. Da går det fint an å bruke restegarn, som er omtrent lik Embla.Øverst på bolen og ermene, og nederst på bolen er en bord med irisblader i to grønnfarger. Vi har rammet inn de ulike elementene i jakken med prikkeborder, med gule prikker på en bakgrunn av vekselvis rosa, lavendelblå og lilla.
1 kommentar:

  1. Dette er ei fin kofte som passer perfekt til flotte Harald! At han har strikka den selv er jo også et pluss. Godt jobba, sier jeg!

    God helg fra Ingunn

    SvarSlett