onsdag 31. desember 2014

Godteri for strikkere

Vi har skrevet om maskemarkører før, og hvor lure de er hvis man skal tvinne tråder, men nå som det er nyttårsaften og alt ting, fikk vi lyst til å skrive litt om andre artige sider ved maskemarkører.

De kan jo være pynt på strikketøyet :). Vi vet at man fpr kjøpt maskemarkører i plastm som er veldig praktiske, men de pynter jo ikke akkurat opp. I stedet har vi derfor laget noen som passer i fargene til strikketøyet. Litt smykkewire, noen perler, en wirestopper og en tang, og vips - strikketøyet blir så mye festligere å se på!

Her strikker vi en julekjole - til neste jul - med 16 rapporter, der det skal økes med jevne mellomrom. Da er maskemarkørene veldig greie å ha i starten av hver rapport. De gjør det mye lettere å holde oversikten og følge mønsteret.

Godt nytt år!!


fredag 19. desember 2014

Julekjole med kaniner til dukken



Det er veldig mange som ha strikket den fine julekjolen vår med kaniner! Det er så morsomt å se de fine bildene. Noen har lagt ut bilder av bare kjolen, siden den skal være julegave, mens andre har gitt bort kjolen allerede, og tatt bilde av sin lille prinsesse. Vi blir helt rørt av å se de søte småjentene i kjolene sine :).

Og så tenkte vi at kanskje har du litt restegarn igjen etter kjolen du har strikket?  Det er jo blitt så populært at mor og barn har samme antrekk :-) så hva med å strikke en kjole til favorittdukken slik at mor og barn kan være likt kledd til jul?

Vi deler nå to diagrammer som du kan bruke til å strikke kjole til dukken.

Hva med oppskrift?
Siden dukker kommer i alle mulig størrelser, er det ikke mulig for oss å lage en oppskrift som vil passe alle. Men det er ikke så vanskelig å finne ut av det selv. Først måler du strikkefastheten din. Så finner du ut hvor mange masker du trenger rundt brystet. Hvis strikkefastheten er 22 masker på 10 centimeter, og antall centimeter rundt brystet er 14, trenger du (14 x 22)/10=30,8 eller 31 masker rundt brystet.

Vidden nederst på kjolen er litt mindre enn dobbelt så vid som oppe ved brystet, det passer å gange med 1.8. I vårt eksempel betyr det at kjolen er 31x1,8=55.8, det vil si 56 masker nederst.

Så i vårt eksempel legger du opp 56 masker og strikker oppover etter diagrammet. For å få fin skråning på kjolen, må du felle oppover i skjørtet. Vi har ikke prøvd selv, men tror at det kan passe fint å felle tre ganger, ca 1/5 av maskene rett etter kaninene, så 1/5 av maskene omtrent midtveis (ca omgang 33 hvis du ikke endrer lengden), og resten av maskene like før du begynner på snøfnuggene i bærestykket.

Lengden på diagrammene er 57 og 58 omganger. Med strikkefasthet på 27 omganger på 10 centimeter, betyr det at kjolen blir 58/27*10=21.5 centimeter lang. Hvis du trenger en lenger kjole, legger du på noen omganger mellom bordene, eller øverst i bærestykket.

Husk at tallene over er vist som eksempel, du må selv måle på dukken du skal strikke til, og regne ut hvor mange masker du trenger!

For noen dukker finnes det allerede kjoleoppskrifter, der du kan strikke kaninmønsteret istedet for det som er oppgitt. Dukken på bildet er fra Arne og Carlos, og en venninne har strikket både den og kjolen. Tusen takk til Kari for at vi fikk ta bilder av den fine dukken hun har laget. Hun har brukt dukkeoppskrift og kjoleoppskriften i boka "Strikkedukker".

Lykke til med dukkekjolestrikkingen, og så blir vi veldig glade for å se bilder på facebooksiden vår!
Vi har også en egen hønsestrikkgruppe, bli med, da vel!

Diagram versjon 1, med mange border

Diagram versjon 2, med færre border

søndag 7. desember 2014

Julestrømpe - perfekt for hønsestrikk!





Vi kan ikke tenke oss noe mer perfekt enn julestrømper hvis man vil prøve seg på hønsestrikk! Derfor har vi laget en gratis oppskrift for de som vil prøve seg. Her kan du boltre deg i mønstre og farger, og restegarnskurven kommer til nytte.

Julestrømpene kan lages både med få farger eller med mange, og vi har laget en oppskrift med veldig mange farger. Men her velger du selv hvor gildt det skal bli.

Og det er ikke så farlig med størrelsen, for denne strømpen skal ikke sitte på foten, men henge på veggen og fylles med godsaker. Kanskje litt utfordrende hvis den blir veldig stor, men det er snart jul, så la det stå til!

Her er lenke for å laste ned oppskriften gratis:download now

tirsdag 2. desember 2014

Styrbord - babord votter






Inspirert av den flotte e-boka til Vottelauget med Eventyrlige votter har vi kost med votter med latviske fletter . Så moro og for en fin måte å lage vrangbord på!

På votter  egner det seg godt med små border og Linn hadde laget noen fine lyngborder som vi brukte. Mellom bordene laget vi noen små skråstriper for å ta opp fargene fra flettene i vrangborden.

For en som er keivhendt og har problemer med forskjellen på høyre og venstre kom  ideen om å lage en rød og en grønn tommel, slik at det er lettere å huske hva som er hva :-)

På disse vottene har vi lagt opp 48 masker på pinner 2 1/2 og når vi var ferdig med vrangborden gikk vi over til pinne 3 og fortsatte oppover uten å øke.  Her er det heller ikke økt noe for tommelen, bare satt av 10 masker og fortsatt oppover.


søndag 16. november 2014

Strikkekafe i Larvik og strikkefestival i Tromsø


Den siste måneden har vi hatt gleden av å treffe strikkeglade både i Tromsø og i Larvik.
Det er kjempekoselig og veldig inspirerende å holde foredrag for så interesserte damer!
Det var en ære å holde foredrag hos Norges eldste husflidslag i Larvik. Det var stort oppmøte i de flotte lokalene til Fritzøe. Vi fikk spredd det glade budskap om hvor morsomt det er å være kreativ med strikk, og mange av de frammøtte hadde også strikket hønsestrikk på 70-tallet. En av dem hadde også de gamle bøkene til Kirsten Hofstätter.
Bøkene til Kirsten Hofstätter er det fortsatt noen som er så heldige å ha!

Oss sammen med en av drivkreftene bak Norges eldste Husflidslag

Stinn brakke!
I Tromsø var vi på Strikkefestivalen som ble holdt på det flotte biblioteket. I tillegg til foredrag holdt vi en  workshop om å lage sine egne border. Tema for bordene var "mitt hjemsted". Deltagerne tegnet mange fine border, og to stykker fikk hver sin bok i premie for den mest kreative borden. En av de som vant var Hilde, som tegnet en skihopper med Kongsbergknekk. Vi synes dette var  en genial og morsom måte å vise Kongsberg på. Du kan lese mer om dette i bloggen til en annen av deltagerne,  Heidis kreative sider

Artige minigensre pyntet opp biblioteket!

Tromsø har et flott bibliotek!

Vi rakk en tur også i det flotte været

Gensere på rekke og rad :)

fredag 14. november 2014

Oppskrift på genser med løveunge klar for salg!

Jippi, denne oppskriften er det mange som har etterlyst, og nå er den klar for salg!
Oppskriften er en hønsestrikkgenser med løveunge, vi kaller den Løvegenseren. Genseren er i klare blåtoner, men fargene velger man jo selv. Kanskje den også blir veldig fin i oransje, rødt og brunt?

Den har motiver fra jungelen, med fisker, elefanter, fugler, sjiraffer og en veldig søt løveunge øverst. Vi tror mange barn vil bli veldig glad for å få en sånn genser!

Den er også veldig morsom å strikke med de artige bordene i fine farger.

Oppskriften er i størrelse 2, 4 og 6 år, og strikkes i Smart fra Sandnes eller et annet garn med strikkefasthet 22/10 på pinner 3 og 3 1/2.

Her er lenke til oppskriften på Løvegenser.



Hvis du heller vil strikke en kjole, minner vi om at Julekjole med kaniner også ligger  ute for salg. Les mer om denne kjolen her.



Her er lenke til oppskrift på Julekjole med kaniner

søndag 9. november 2014

Mange nye kjoler til jul? Og kanskje en genser? Lots of new dresses for Christmas? And perhaps a sweater?






Vi har solgt mange oppskrifter, så det kan bli mange blide jenter i kjole med kaniner til jul. Nå har vi også lagt ut oppskriften på engelsk.

Vi er også snart klare med oppskriften på genseren med løveunge og andre søte jungeldyr.

Noen spør om rapportene i oppskriften på kjolen, og lurer på hvorfor de ikke alltid går opp.  Som hønsestrikkere er vi ikke så opptatt av at det skal gå opp i siden, og vi gjør et poeng av at det ikke syns, når vi holder foredrag.

We have sold quite a few patterns for the Christmas dress with rabbits, so we imagine there will be quite a few little girls in this dress for Christmas. The pattern is now also available in English.

Soon we will also publish for sale the pattern for the sweater with lion cub and other cute animals from the jungel.

Some of you are asking about the pattern, and why the number of stitches not always are a multiply of full pattern repeats. When you're knitting lots of pattern, we think it is most important not to worry about full repeats. It will not be very visible in the side anyway, so just keep om knitting, and don't worry of two of the rabbits are very close friends!


Du finner oppskriften på kjolen på Ravelry/The pattern for the Christmas dress with rabbits, on Ravelry


søndag 2. november 2014

Årets julekjole!



Vi har designet en kjole med kaniner.
Den var veldig morsom å lage, og vi synes den er morsom å strikke. Og de jentene som har prøvd kjolen synes den er god å ha på! En skikkelig vinn-vinn-vinn!!

Kjolen er selvsagt i hønsestrikk, med flere border. Men bordene går stort sett med to farger i omgangen, det er bare noen få omganger med tre farger. Og det går selvsagt an å bruke to farger og brodere den tredje fargen på til slutt med maskesting.

En julekjole skal også ha litt glitter, synes vi. Så det er litt gull strikket inn i snøkrystallene og i toppen av juletreet. Her er et bilde av selene med snøkrystaller med glitter.



Vi synes det morsomme med border er at det er så artig å se framdriften. Mønsteret kommer fram etterhvert som du strikker, så det blir vanskelig å legge fra seg strikketøyet før du er ferdig med en bord,

Kjolen er strikket i ullgarn fra Dale, og passer fint til litt kalde dager med en langermet genser under. Hvis barna ikke er glad i ull rett på kroppen er det jo også greit med en bomullsgenser under.


En artig detalj er skjerfene til snømennene, de hekles for seg, og knyttes på etterpå, så kjolen nesten får en rad med sløyfer!

Oppskriften er i størrelse 2, 4 og 6 år og du finner den på Ravelry

mandag 20. oktober 2014

Velkommen til danske lesere!

I morgen blir "Hønsestrik til folket" lagt ut for salg i Danmark, og vi er fryktelig spente på hvilken mottakelse boka vår får. Danmark er jo tross alt hønsestrikkens hjemland.

Det er jo også mye ved Danmark som har inspirert oss. I boka er genseren til den "lille sømand" inspirert av havet.

De vakre blånyanser i genseren fikk vi inspirasjon til blant annet fra ferier ved Jyllands vestkyst, og i boken er genseren også illustrert med et bilde fra Lønstrup.


Her er lenke til omtale av boken hos Turbine forlag som gir den ut i Danmark.

Vi ønsker de danske lesere velkommen!

tirsdag 2. september 2014

Hønsestrikkfeiring!

Vi feirer at facebooksiden vår har mer enn 2000 følgere, med å legge ut en gratis oppskrift. Nå som høsten er godt i gang og vinteren nærmer seg, hva med å strikke en artig genser inspirert av dataspill?



Vi har laget en oppskrift som også passer godt til å bruke restegarn, men bunnfargen trenger man endel av.




Ungdomsgenser

Størrelser:
(S)
M
(L)
XL
Overvidde, cm
(93)
100
(107)
115
Hel lengde, cm
(66)
68
(68)
69
Underermlengde, cm
(45)
47
(47)
48


Hel lengde kan du selv justere ved å legge til eller fjerne en bord eller to før rundfellingen.  En bord på 14 rader er ca 5 cm.


Garn og garnforbruk  
Vi har brukt Falk fra Dale og Smart  fra Sandnesgarn. Du kan også bruke  et  annet garn med strikkefasthet 22 masker = 10 cm. Garnforbruket er omtrentlig.


Fargeforslag:
(S)
M
(L)
XL
Smart farge 1099 sort (bunnfarge)
500
500
500
500
Smart farge 1001 hvit
50
50
50
50
Smart farge 2206 gul
100
100
100
100
Smart farge 4219 rød
100
100
100
100
Smart farge 2708 orange
50
50
50
50
Falk farge  6027 blå
100
100
100
100
Falk farge 4516 rosa
50
50
50
50
Falk farge 5624 lys blå
100
100
100
100
Falk farge 8817 grønn
50
50
50
50


Pinneforslag
Stor og liten rundpinne og strømpepinner nr. 3 og 3 ½


Strikkefasthet
Hvis du strikker 22 masker i 28 omganger blir lappen 10 cm x 10 cm


Ermer
Legg opp (46) 48 (50) 52 masker med sort (farge 1099) på strømpepinne nummer 3.  


Strikk (12) 18 (18) 22 omganger vrangbord, en rett og en vrang.


Skift til pinne 3 ½ og strikk mønster etter diagrammet. Sett et merke midt under ermet som følger med arbeidet oppover. Samtidig økes med 1 maske på hver side av merket ca. hver (5 - 6) 5 (5) 4 - 5. omgang til det i alt er (86) 90 (94) 98 masker.


Når du har kommet til starten av bærestykket, der ermene skal settes på rundpinnen, feller du 5 masker til ermehull på hver side av merket, til sammen 10 masker.  Legg arbeidet til side, og strikk et erme til.


For- og bakstykke (bol)
Bolen strikkes rundt på rundpinne.
Legg opp (204) 220 (236) 252  masker med sort (farge 1099) på rundpinne nummer 3.  Strikk (12) 18 (18) 22 omganger vrangbord, en rett og en vrang. Skift til pinne 3 ½ og  strikk mønster etter diagrammet. Sett samtidig et merke i hver side som følger med arbeidet oppover.


Når du har kommet til starten av bærestykket, der ermene skal settes på rundpinnen, feller du 5 masker på hver side av de 2 merkene til ermehull (= i alt 20 masker).


Bærestykket
Sett delene inn på rundpinne nr. 3 ½ slik:  Bakstykke, erme, forstykke, erme = i alt (336) 360 (384) 408 masker. Strikk videre etter diagrammet for bolen. Fell i omgangene som er vist i diagrammet . Hvor mange masker som skal felles i hver felling er vist i tabellen under. Fellingene gjøres ved å strikke to rett sammen. Den siste fellingen (felling 7) må du tilpasse slik at halsåpningen passer til den som skal ha genseren.


Rundfelling - antall masker som skal felles
Størrelse
(S)
M
(L)
XL
Masker i alt ved start
336
360
384
408
1. felling
30 masker, ca. hver 11.
36 masker, ca. hver 10.
42 masker, ca. hver 9.
39 masker, ca. hver 10.
Masker etter 1. felling
306
324
342
369
2. felling
36 masker, ca. hver 8 - 9.
36 masker, ca. hver 9.
36 masker, ca. hver 9 – 10.
45 masker, ca. hver 8.
Masker etter 2. felling
270
288
306
324
3. felling
36 masker, ca. hver 7 - 8.
36 masker, ca. hver 8.
36 masker, ca. hver 8 - 9.
36 masker, ca. hver 9.
Masker etter 3. felling
234
252
270
288
4. felling
26 masker, ca. hver 9.
28 masker, ca. hver 9.
30 masker, ca. hver 9.
32 masker, ca. hver 9.
Masker etter 4. felling
208
224
240
256
5. felling
46 masker, ca. hver 4 – 5.
53 masker, ca. hver 4.
60 masker, ca. hver 4.
58 masker, ca. hver 4.
Masker etter 5. felling
162
171
180
198
6. felling
22 masker ca. hver 7.
23 masker, ca. hver 7.
24 masker , ca. hver 7 – 8.
30 masker, ca. hver 6 – 7.
Masker etter 6. felling
140
148
156
168
7. felling*
20 masker, ca. hver 7.
24 masker, ca. hver 6.
28 masker, ca. hver 5 – 6.
34 masker, ca. hver 5. er
Masker etter 7. felling
120
124
128
134
Halskant
120 masker
124 masker
128 masker
134 masker
* Felling 7 tilpasses slik at halsåpningen passer til den som skal ha genseren.


Halskantbord
Strikk 10 omganger vrangbord 1 rett 1 vrang, deretter en hullkantbord 2 rett sammen 1 kast, og videre 12 omganger vrangbord 1 rett 1 vrang. Fell løst av. Brett kanten inn mot vrangen og sy passe løst til på vrangen.


Montering
Sy sammen under ermene. Brett kanten nederst på bolen og ermene inn mot vrangen og sy passe løst til.


Blokking

Fukt genseren i lunkent vann, klem forsiktig ut vannet, legg den på et håndkle på gulvet, rull sammen til en pølse og tråkk ut fuktigheten. Legg genseren flatt på et baderomsgulv eller tørkestativ og ”form” genseren. La den tørke.