torsdag 6. februar 2014

Hvordan velge farger?

Tenk så enkelt, hvis det hadde vært en automatisk fargevelger som gjorde slik at resultatet garantert ble bra.
Dessverre er det slik at fargevalg er subjektivt, det noen liker synes andre er stygt. Derfor er det ikke mulig å lage en slik automatisk fargevelger.
Men det finnes noen knagger å velge ut fra.

1. Hva liker du selv? Hvis du har en inspirasjon eller en ide om hvilke farger du vil ha på det endelige plagget har du kommet langt. Vi tar ofte bilder hvis vi finner noe vi liker, og det er et veldig lurt utgangspunkt for å velge farger. Det finnes også gratis programmer på nett som kan plukke ut fargene ut fra bilder.

Høstfargede blader var inspirasjon til høstgenseren.

2. Hvilke fargekombinasjoner "passer" tradisjonelt sammen?
Dette er et stort fagområde, det finnes masse litteratur og mye å lære. Nye ord som fargeharmoni, fargeforsterkere, fargekontraster, fargeopplevelse, hva betyr de? Ofte handler det om mengden av hver farge. Der litt av en utradisjonell farge blir "krydder", kan mye føre til at plagget blir "uspiselig". Det er greit å huske at komplementærfargene (de som står rett overfor hverandre i fargesirkelen) fremhever hverandre og lager gode kontraster, og at det finnes teknikker for å finne fargeharmonier, også disse ved bruk av fargesirkelen.

Det kan bli mye å sette seg inn i når man kløøør i fingrene etter å starte på strikketøyet, men vel verdt å sette seg litt inn i til framtidige prosjekt.

3. Hva med når 1 og 2 ikke stemmer overens?
Ikke så sjelden blir man inspirert av farger som IKKE "passer" sammen - tradisjonelt. Eller man synes at fargene som tradisjonelt passer sammen blir veldig kjedelig. Det kan føles vanskelig å sette igang med et større strikkeprosjekt, tenk om det blir totalt mislykket? Da gjelder det å finne måter å se for seg det endelige resultatet. Å strikke prøvelapper er ett tips, ett annet og raskere er å surre garn rundt en papp-plate. Da får man testet både fargesammensetninger og mengder.
Her har vi funnet fram noen mulige fargekombinasjoner, med utgangspunkt i bladene på bildet.

Vi syntes kontrasten mot den blå himmelen var viktig, og ved å sy inn en tråd turkis, fikk vi en kontrast vi likte i garnet også.

1 kommentar:

  1. Jeg syns dette er en genial idee når en skal strikke Hønsestrikk. Greit at mønster og farger kan kombineres som en ønsker, men å ha en plan for mønster og farger gir inspirasjon for vidre ideer syns jeg. Det å feste garn rundt en lapp som her, da ser er lettere hvordan det kan bli og lettere å tenke seg vidre fargevalg til valgte mønsteret eller tema, Flott....

    SvarSlett