søndag 6. april 2014

Hønegenser til påske



For oss er strikketøyet like viktig som ski eller solfaktor til påske. Det blir ikke påske uten et strikkeprosjekt. Av en eller annen merkelig grunn synes vi også at det passer veldig bra med høner på genseren i hønsestrikk,  høner er jo veldig ålreite dyr!



Derfor har vi laget en oppskrift på en hønegenser som vi deler med dere. Oppskriften er i størrelse medium, hvis du vil strikke i en annen størrelse, kan du bruke oppskriften på kafegenseren i boka vår - Hønsestrikk til folket. Du kan selvsagt også bruke diagrammet i en annen grunnoppskrift du liker å bruke.

Vi fikk lov av Geitmyra matkultursenter å ta bilder av genseren sammen med de frittgående hønene de har. Midt i Oslo ligger en inspirerende oase der barn får lære seg om dyrking av mat og matkultur. 


Katrine stilte opp som modell, og vi hadde en hyggelig time sammen med hønsene.


Oppskrift - Hønegenser - rundfelling

Størrelse: Medium
Overvidde: 100 cm
Hel lengde: 68 cm
Underermslengde: 48 cm


Garn og garnforbruk

Vi har brukt Line fra Sandnes garn. Du kan også bruke et annet garn med strikkefasthet 22 masker = 10 cm.


Fargeforslag

Bunnfarge 1002 Hvit 400 gr, farge 2124 Aksgul 100 gr, farge 4060 Vinrød 100 gr, farge 6030 Lys grå 50 gr, farge 3161 Mellombrun 50 gr pluss noe grønt restegarn


Pinneforslag

Stor og liten rundpinne og strømpepinner nr. 3 og 3 ½

Strikkefasthet

Hvis du strikker 22 masker i 27 omganger blir prøvelappen 10 cm x 10 cm

Ermer

Legg opp 48 masker med grønn farge på strømpepinne nummer 3.

Strikk 6 omganger glattstrikk. Strikk en omgang med hullbord, det vil si to masker rett sammen, ta et kast rundt pinnen 2 masker rett sammen , gjør dette hele omgangen, det skal bli brettekanten.

Skift til pinne 3 ½ og strikk 6 omganger glattstrikk. Strikkk kyllingborden, deretter ensfarget hvitt, til du har nådd ønsket lengde. Sett et merke midt under ermet som følger med arbeidet oppover. Samtidig øker du 1 maske på hver side av merket ca. hver 6 omgang til det i alt er 86 masker.

Når du har kommet dit i diagrammet hvor ermene skal settes sammen med bolen, feller du 5 masker til ermehull på hver side av merket, til sammen 10 masker. Legg arbeidet til side, og strikk et erme til.

For- og bakstykke (bol)

Bolen strikkes rundt på rundpinne. Legg opp 220 masker med grønn farge på rundpinne nummer 3.

Strikk 6 omganger glattstrikk. Strikk en omgang med hullbord, det vil si 2 masker rett sammen, ta et kast rundt pinnen 2 masker rett sammen, gjør dette hele omgangen, dette skal bli brettekanten.

Skift til pinne 3 ½ og strikk 6 omganger. Strikk videre mønster etter diagrammet. Sett samtidig et merke i hver side som følger med arbeidet oppover.

Når du har kommet til starten av bærestykket, der ermene skal settes på rundpinnen, feller du 5 masker på hver side av de 2 merkene til ermehull (= i alt 20 masker).

Bærestykket

Sett delene inn på rundpinne nr. 3 ½ slik: Bakstykke, erme, forstykke, erme. Fell i omgangene som er vist i diagrammet. Fellingene gjøres ved å strikke to rette sammen. Den siste fellingen (felling 7) må du tilpasse slik at halsåpningen passer til den som skal ha genseren.

Halskant

Strikk den grønne halskanten etter diagrammet. Når kanten er ferdig, lager du en hullbord (se over). Strikk så 6 omganger med grønnfargen, og fell løst av. Brett kanten inn mot vrangen og sy passe løst til på vrangen.

Montering

Sy sammen under ermene. Brett kanten nederst på bolen og ermene inn mot vrangen og sy passe løst til. Fest trådene.


Blokking

Fukt genseren i lunkent vann, klem forsiktig ut vannet, legg den på et håndkle på gulvet, rull sammen til en pølse og tråkk ut fuktigheten. Legg genseren flatt på et baderomsgulv eller tørkestativ og ”form” genseren. La den tørke.






3 kommentarer:

  1. Så flinke dere er:-) fin genser

    SvarSlett
  2. Morsom genser :) Tusen takk for at dere deler oppskrift!

    SvarSlett
  3. Wat is dit leuk!
    Such a nice pattern!

    SvarSlett