Vi har strikket den i to forskjellige varianter, en i tynn, myk babyull og en i Falk fra Dalegarn. Dalegarn hadde den riktige sitrongule ambulansefargen. I rutemønsteret på "ambulanseluen" kan det være en ekstra effekt å sy inn en reflekstråd med maskesting på de grå rutefeltene.
Oppskrift
Mål omkretsen på hodet til den som skal ha lua. Er den for eksempel 58 cm og du har en strikkefasthet på 22 masker på 10 cm, blir antall masker du skal legge opp 128 masker. Strikk en vrangbord 1 vridd rett 1 vrang ca 6 cm. Fortsett å strikke videre etter diagrammet, juster lengden øverst til lua er passe stor. Men husk at når du skal snurpe den sammen øverst uten å lage fellinger, derfor blir den litt kortere til slutt. Avslutt med å trekke garnenden gjennom alle maskene og dra forsiktig til. På ambulanseluen bretter du vrangborden inn og syr løst fast når du er ferdig med lua. Lag eventuelt en dusk i alle fargene du har brukt i lua. Fest dusken og alle løse tråder.
SOS-huskeregelen – lær deg symptomene!
Selv om mange hjerneslag kommer som lyn fra klar himmel, kan enkelte fortelle at de merket symptomer på at noe var galt dager eller timer før selve slaget rammet. De aller fleste hjerneslag vil kunne fanges opp ved å bruke de enkle grepene i SOS-huskeregelen:
Smile: Få den som er syk til å smile. Et hjerneslag fører ofte til lammelser i halve siden av ansiktet. Det betyr at en som er rammet bare klarer å trekke opp den ene munnviken, og han får derfor et skjevt smil.
Over hodet: Få vedkommende til å strekke begge armene over hodet. Et hjerneslag vil ofte føre til nedsatt førlighet i en av kroppshalvdelene. Resultatet er gjerne at man ikke klarer å løfte begge armene likt over hodet.
Snakke: Et vanlig symptom ved hjerneslag er redusert taleevne. Det kan enten være at vedkommende ikke klarer å formulere forståelige ord, eller at man ikke finner riktig ord. Det kan også være at vedkommende klarer å snakke, men ikke forstår andres tale
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar