lørdag 1. mars 2014

Rødstrømper til kvinnedagen 8. mars - OPS - rettet!!

Vi har rettet opp oppskriften, slik at teksten på strømpen blir riktig!

Tekst på strømper er litt spesielt, den må strikkes opp ned og speilvendt for å  bli riktig vei på strømpen.
Så nå har vi endret diagrammet, og for å gjøre det lettere å forstå at det blir riktig til slutt, er det nå vist slik det strikkes. Det vil si nedenfra og opp, og hver omgang starter i høyre side.


Det var jo Kirsten Hofstätter som fant opp begrepet hønsestrikk. Hun var opptatt av kvinnesak, og siden det snart er 8. mars og kvinnedag, har vi laget en oppskrift som vi tror er helt i hennes ånd. Vi har kalt oppskriften "rødstrømper".

For å gjøre det enkelt har vi bare laget mønster i leggen. Resten av strømpen strikkes i ensfarget rødt, med andre ord en rødstrømpe.

Hvis du bruker hele diagrammet, blir det en lang strømpe, ca 30 cm ned til leggen. Hvis du vil ha en kortere sokk, dropper du selvsagt bare en bord.

Oppskrift

Du trenger ca 100 gram i rødt til bunnfargen. I tillegg foreslår vi 50 gram eller restegarn av hver av tre farger med litt kontrast mot den røde bunnfargen. Det går selvsagt godt an å bruke andre, flere eller færre farger. Vi har tatt utgangspunkt i et garn med strikkefasthet 24 masker og 27 omganger som gir 10 x 10 cm med pinne 3 1/2.

I tillegg trenger du strømpepinner nr  3 og 3 1/2.

Legg opp 72 masker med rød bunnfarge med pinne nr 3 og strikk 5 omganger vrangbord en rett en vrang.
Skift til pinne nr 3 1/2, og strikk videre etter diagrammet.
Når du er ferdig med diagrammet, har du 66 masker på pinnene.
Resten av strømpen strikkes ensfarget med rødt garn.

Hæl
Sett først 33 masker på en tråd, hælen strikkes videre over de 33 gjenstående maskene.
Strikk først glattstrikk fram og tilbake over disse 33 maskene, ca 6 cm.

Etter 6 cm felles til hælen slik:
1.    pinne (retten) Strikk til det er 9 masker igjen, ta neste maske løs av, strikk 1 maske rett, løft den løse masken over, snu.
2.    pinne (vrangen) Strikk til det er 9 masker igjen, ta neste maske løs av,  strikk 1 maske vrang, løft den løse masken over, snu.
3.    pinne (retten) Strikk til det er 8 masker igjen, ta neste maske løs av, strikk 1 maske rett, løft den løse masken over, snu.
4.    pinne (vrangen) Strikk til det er 8 masker igjen, ta neste maske løs av, strikk 1 maske rett, løft den løse masken over, snu.
5. pinne (retten) Strikk til det er 7 masker igjen, ta neste maske løs av, strikk 1 maske rett, løft den løse masken over, snu.
6.    pinne (vrangen) Strikk til det er 7 masker igjen, ta neste maske løs av,  strikk 1 maske vrang, løft den løse masken over, snu.

Fortsett  hælfellingen slik til det er 17 masker igjen på hælen.

Foten
Plukk opp maskene fra tråden og strikk opp 12 masker på hver side av hælen. Sammen med de 17 maskene fra hælen har du nå (33 + 12 + 17 + 12) = 74 masker. 
Strikk videre på foten, samtidig som du på de første 8 omgangene feller 1 maske på hver side av hælen i annenhver omgang. Til sammen felles 8 masker slik at du sitter igjen med 66 masker.

Strikk foten så lang du vil ha den før felling til tå.


Tåfelling: i hver side felles 2 masker slik: 2 rett sammen, ta 1 maske  løst av, strikk 1 rett, løft den løse masken over.  Fellingene gjøres på 1. runde, 5. runde, 8. runde, 10. runde, og deretter hver runde til det er 8 masker igjen, strikk to og to rett sammen, tre tråden gjennom alle 8 maskene og klipp av. Fest alle tråder godt, og strikk en strømpe til.


2 kommentarer:

  1. Stilig! Var på biblioteket i går og hentet boken deres, veldig fin og inspirerende! Skal vel ikke utelukkes at jeg rett og slett må skaffe meg den. ;D

    SvarSlett