søndag 13. desember 2015

Glitrende skog og vinterskog - kjole til voksen og barn





Nå er oppskriften på voksenkjolen "Glitrende skog" ferdig! Vi tror denne kjolen blir veldig populær, vi er i alle fall svært fornøyd med de vi har strikket, og bruker dem ofte. Kjolen strikke ovenfra og ned, og er lett å tilpasse underveis. Det kan være en liten utfordring å strikke trærne, men mønsteret repeteres, og det er veldig artig å se framdriften etter hvert som trærne vokser. Litt gulltråd gjør at kjolen er fin til selskap. Og så er den veldig behagelig å ha på, ingen ting som strammer. Det kan jo være deilig i juletiden.


Voksenkjolen Glitrende skog er strikket i Ask fra Hifa, på pinner nr 3 og 3 1/2, strikkefasthet 22 på 10 cm.
Vi har strikket den litt kortere enn oppskriftens mål, men denne kjolen er det svært lett å justere lengden på. Garnmengdene som er oppgitt i oppskriften er tilpasset de oppgitte målene.

Størrelser:
S  
(M)
L
(XL)
A. Bærestykke lengde, cm:
21
22
23
24
B. Overvidde, cm:
91
95
102
108
C. Hel lengde, cm:
88
89
90
91
D. Overermsvidde; cm
32
34
37
40
E. Ermlengde, cm:
45
45
46
46




Vi har jo tidligere publisert oppkrift på kjolen "Vinterskog" til barn i str. 2 - 9 år, så nå kan mor og datter få maken kjole! Denne kjolen er strikket i Pt5 fra Rauma, på pinner 3 og 3 1/2, strikkefasthet 24 masker på 10 cm,

Du finner oppskrift på Glitrende skog - voksenkjole her.

Du finner oppskrift på Vinterskog - barnekjole her.

Barnekjolen finnes både i norsk og engelsk utgave, du laster ned på det språket du selv ønsker.
Voksenkjolen finnes foreløpig bare på norsk, men vi jobber med engelsk utgave!

søndag 29. november 2015

Vinterskog - kjoler

I dag har vi fotografert to vakre vinterkjoler! Vi har barnekjolen Vinterskog, den er inspirert av snøtunge glitrende trær. Det er en liten gullbord øverst og nederst på kjolen, og ved kanten av ermene. Nederst på ermer og kjole er det også en liten snøkrystallbord. Den er myk, god og varm og behagelig og ha på seg.

Oppskriften på barnekjolen er i størrelse 2-3, 4-5, 6-7, 8-9 år. Overvidden er 63, 67, 72 og 77 cm, hel lengde er 55, 60, 65, 79 cm.

Du finner oppskriften på barnekjolen på Ravelry





Kjolen strikkes ovenfra og ned, og vi har valgt litt forskjellig garn til voksen og barn. Barnekjolen er strikket i PT5 fra Rauma, som er mykt og slitesterkt. Voksenkjolen har vi strikket i Ask fra Hifa, som også blir mykt etter vask. Strikkefastheten er litt forskjellig, 24 masker på 10 cm i PT5 til barnekjolen, og 22 masker på 10 cm i Ask til voksenkjolen.  

I voksenstørrelse har vi laget oppskriften i  S, M, L, XL. Oppskriften på voksenkjolen kommer om ikke så lenge.




mandag 16. november 2015

Snart er det desember..

I dag kom den første snøen her i Oslo, og dermed kom julestemningen over oss. Fortsatt er det god tid igjen til å strikke fine julegaver. Strikkede gaver varmer jo på mer enn en måte, og strikketøy er jo avslappende å kose seg med nå før jul.

Vi har derfor plukket fram igjen noen oppskrifter som er hyggelige å strikke til jul. Grytekluter med adventsmotiv går raskt å strikke, og gir julestemning på kjøkkenet. Vi har strikket dem i Petunia fra PT, med strikkefasthet 22/10. Oppskriften er gratis, og du finner lenke på Ravelry og på facebook.



I fjor var Julekjole med kaniner veldig populær, og vi tror nok den vil slå an i år også. Den går fort å strikke, og finnes i størrelse 2, 4 og 6 år. Vi har strikket den i Dale Falk, men du kan jo velge et annet garn med strikkefasthet 22/10. Her er lenke til oppskriften.





Kanskje favorittdukken også skal få en kjole? Det er jo så populært at mor og barn har samme antrekk, så vi har laget diagrammer og fremgangsmåte som du kan bruke til å strikke en dukkekjole. Du finner disse gratis på bloggen vår.






torsdag 6. august 2015

Fargeinspirasjon

Noen ganger finner man garn i farger som bare roper på å bli et vakkert prosjekt. Spesielt har jeg lett for å bli forelsket når garnet er økologisk og kortreist. Plantefarvet garn mangler de skarpe kantene, og fargene gir ofte et mykt preg. Som landskapet i Danmark der Knudegarn blir laget, mykt og forsiktig, duse farger som glir over i hverandre.

Så klart det er moro med skape farger og mye liv, men innimellom trenger man litt ro i hverdagen. Akkurat nå arbeider vi med flere prosjekter med mye fart i, så det er ikke så rart at de rolige fargene hadde litt tiltrekningskraft. Det fine med strikking er at man kan gjøre flere ting på en gang - strikke ferdig den fargerike kofta, mens man funderer over hvordan de duse fargetonene kan bli et nytt prosjekt.

Her er bilder av garnet fra Knudegarn vi falt for, som etterhvert blir nye oppskrifter:

Korall i to toner, sammen med og grå, grågrønn, lysgul og grønn
Her har fargene over fått følge av mørk brun som kontrastfarge

Havets farger i fem toner pluss hvit, med mørk brun og lys fuksia som kontrastfarger.


Det er artig å se fargene samlet i en kjekk pose :)
Her er den andre posen :)

Skal man fotografere økologisk garn, må transporten være miljøvennlig!


onsdag 5. august 2015

Strikkekafe hos Knudegarn

I går var vi på strikkekafe hos Knudegarn i Lønstrup. Det var en svært hyggelig og inspirerende kveld.

Mange hyggelige strikkedamer rundt et bord, med hyller fulle av nydelig garn rundt på alle kanter.
Jeg satt hele kvelden med direkte utsikt til det nyfargede knudegarn i fiolette og lilla toner. Det var også noen korall og gule/grønntoner jeg ikke kunne slippe med blikket.
Knudegarn farger økologisk, og fargene er nydelig duse og i mange toner. Ulla spinnes av sauene som går rundt på beitene utenfor Lønstrup, og plantefargene kommer fra plantene som vokser samme sted. Så her kan man virkelig snakke om kortreist garn!

Jeg hadde på meg Lønstrupgenseren, som jeg har laget etter inspirasjon fra landskapet og det vakre Knudegarnet. Den er utrolig lett og fin, og selv om jeg har brukt den mye, blir den bare finere og finere. De danske strikkedamene så ut til å like den godt de også.

Jeg lærte også en lur måte å legge opp når man skal lage oppbrettkant, som må utforskes nærmere.

I alt en svært hyggelig kveld, som jeg håper jeg kan bli med på ved et senere tilfelle også. Uansett skal jeg tilbake til butikken og se nærmere på garnet, Tina som driver butikken fortalte om noe spennende turkis som skal farges i dag.....

Her er bildene fra kvelden!

Mange hyggelige damer rundt bordet

Praten går livlig

En nordmann på besøk hos danskene

Se de nydelige fargene i hyllene bak...

Dyp konsentrasjon om strikketøyet - innimellom praten

Linn har oppdaget en turkisfarge Tina strikker med

Hm, den fargen var fin..

Takk for en hyggelig kveld!

lørdag 11. juli 2015

Tulipankjole på sommerferie


Nå er vi midt i juli i blomsterhavet, det er full sommer, masse deilige farger i hagen, varmt og godt i været, og sommerkjolen i lett bomull er fin for små barn. 

Denne lille jenta har fått ny kjole av hyttenaboen, og koser seg med å fylle den lille vesken med blomster. Det er så deilig å løpe barbent i gresset!

Sola kan være skarp, så en lite lue som beskytter litt er god å ha.

Vi synes hun er så søt i kjolen, at vi ville dele de koselige sommerbildene med dere.

Hvis du vil strikke kjolen, luen og vesken selv, finner du oppskriften her: 

Den er i størrelsene 1, 2 og 4 år. Brystvidden er 63, 68 og 73 cm, og lengden 37, 40 og 46 (enkelt å justere). Strikkefastheten er 24 masker med pinne nr 3 1/2. 
Du finner oppskriften på Ravelry




søndag 21. juni 2015

My little tulip - kjole med lue og veske til de minste prinsessene


Vi satt på toget en kald marsdag, og drømte om sol og sommer. Og blomster! Vi er veldig glade i tulipaner, så det gikk fort å komme på en tulipankjole for de minste. Vi drømte om en kjole med en eng av tulipaner, med bittesmå prikker øverst - som ble litt større nedover kjolen. Vi fant fort ut at tulipanene måtte være i flere toner av rosa. Bunnfargen synes vi kan være i mange forskjellige farger ettersom hva man liker, vi har strikket den i blekrosa og i lys turkisblå.

Vi syntes også at en liten alvelue ville passe bra. Luen så vi for oss som en kronbladlue, slik de har i bøkene til Elsa Beskow. Vi laget også en liten pompadourvesken til kosedyret, et perfekt tilbehør til kjolen som vi tror alle små jenter vil like godt.

Vi har brukt bomullsgarn fra Hifa - det heter Luxor, og er mercerisert bomull i en nydelig kvalitet, og mange fine farger. Luxor er sterkt og blankt, og plaggene holder seg like pene i vask etter vask. Tulipanene er i tre rosafarger, fra lyst til mørkt, det er det som gir den fine effekten. Du kan også bruke restegarn med samme strikkefasthet.

Oppskriften kommer i tre deler, der kjoleoppskriften, lue- og veskeoppskriften ligger i hver sin pdf-fil. Her er det altså tre oppskrifter på en gang!

Den er i størrelsene 1, 2 og 4 år. Brystvidden er 63, 68 og 73 cm, og lengden 37, 40 og 46 (enkelt å justere). Strikkefastheten er 24 masker med pinne nr 3 1/2. 

Du finner oppskriften på Ravelry


En lett og behagelig bomullskjole til minstejenta

Fin i lys turkisblå også!

Kosekaninen får fint plass i vesken

Luen er formet som en tulipan, med stilken på toppen

Vesken er lett å strikke, og fin til småting små jenter vil bære med seg


tirsdag 26. mai 2015

Huldra i hvitveisenga - ny oppskrift!



Vi syntes Blåveispiken fortjente å få en søster, og dermed smatt Hvitveispiken frem fra hvitveisengene i skogen. Hun er lysere en søsteren sin, og bærer med seg hvitveisblomstene i bolen. Hvitveisbladene i bærestykket er slankere enn blåveisbladene, slik at uttrykket blir en lys og lett vårkofte.

Vi har strikket den i Ask fra Hifa (ull.no), et deilig ullgarn vi har falt helt for. Det kan virke litt stivt før det vaskes, men blir mykt og fint etter vask.


Hvitveispiken er figurnær med litt innsving i midjen, men vi har også alternativ for de som heller vil ha den rett. Vi har laget oppskriften i fem størrelser, S, M, L, XL og XXL. Koften strikkes ovenfra og ned, og det er derfor lett å prøve underveis om den passer.



Som i Blåveispiken er det en økning midt mellom de to bladrekkene, og det betyr at bladene ikke vil stå symmetrisk overfor hverandre.



Det nydelige båndet fant vi hos Haugtussa (haugtussa.no), og knappene kjøpte vi hos Perlehuset (perlehuset.no).

Her er målene for brystvidde/overvidde: S 90 cm, M 95 cm; L 105 cm, XL 115 cm, XXL 125 cm
Du finner oppskriften på Ravelry
This pattern is also available in English!




torsdag 23. april 2015

Blåveispiken er klar for eventyr!


Vi er så stolte over å kunne fortelle at oppskriften på Blåveispiken er ferdig! Det har vært kjempestor interesse, masse likes, og utrolig mange som skriver at de har lyst til å strikke denne koften. Det skjønner vi godt, for den er veldig morsom å strikke, og vi synes den passer så fint til akkurat den tiden vi er inne i nå.

Når vi laget Blåveispiken var vi på fjellet, det var mars og snødekte fjell rundt oss på alle kanter. Men sola varmet i solhellingene, det dryppet friskt fra taket og våren var veldig tydelig på vei. Så vi drodlet rundt hva vi liker best med våren, og blåveisen kom raskt på banen. Vi synes det er så fantastisk at de vakre blomstene presser seg opp og forvandler det gråbrune teppet av visne blader til et nytt i blått og grønt. Det var ikke vanskelig å finne inspirasjon til Blåveispiken!


Vi kom raskt fram til at vi ville ha et bærestykke med grønne blader, og at bol og ermer skulle være et teppe av blåveisblomster. Nederst har vi laget en bord av gråbrune visne blader, som viser hvor blåveisen ofte vokser. De små bordene med grønne prikker har vi tenkt skal være små nye skudd på vei opp av jorda,  Det var rett og slett veldig moro å sette dette sammen til en vakker kofte. Og ikke minst veldig hyggelig å strikke, når blåveisene kommer fram i bord etter bord.


Vi ville lage en figurnær kofte til å ha over lette bluser. Så vi har laget den med litt innsving, men vi har også alternativ for de som heller vil ha den rett. Vi har laget oppskriften i fem størrelser, S, M, L, XL og XXL. Koften strikkes ovenfra og ned, og det er derfor lett å prøve underveis om den passer.


Vi har strikket den i ullgarnet Ask fra Hifa (ull.no), der vi fant akkurat de fargene vi var ute etter, både det blålilla i blåveisen og den friske eplegrønne til blåveisbladene. Den grønne lager en fin kontrast, og passer bra til både blåveisblader og midten av blomstene. Strikkefastheten for dette garnet er 24 masker, med pinne 3 1/2.


Et lite forbehold må vi ta: den er ikke teststrikket i alle størrelser. Men vi ser at det er så stor etterspørsel etter oppskriften at vi legger den ut nå. Vi har dyktige teststrikkere som vil strikke den nå, og eventuelle endringer vil dere som kjøper den få beskjed om.

Her er målene for brystvidde/overvidde:  S 90 cm, M 95 cm; L 105 cm, XL 115 cm, XXL 125 cm

Du finner oppskriften her: Blåveispiken





mandag 6. april 2015

Fotografering i blåveisland

Vi har laget en ny oppskrift - inspirert av blåveisene som nå lager blå tepper der det før var visne blader. Våren er her og vi har laget en nydelig kofte full av vår og blomster - vi kaller den Blåveispiken.

Det er jo helt fantastisk at blåveisen orker å dukke opp mellom gråbrune blad, og lyse mot oss med sin klare blålilla blomst.







Og i dag var det tid for fotografering på Bygdøy! Linns datter Runa stilte opp som fotomodell, og vi hadde det riktig festlig ute mellom alle blåveisene. 

Koften er strikket i deilig norsk ull , i Ask fra Hillesvåg Ullvarefabrikk, det hadde akkurat de tonene vi ønsket oss.

På koften har vi valgt farger etter de visne bladene som bakgrunn for blålilla blåveis. Vi har laget en bord nederst med visne bøkeblad, som kant og avgrensning. Øverst på bærestykket har vi latt blåveisbladene kranse rundt brystet i en frisk lysegrønn farge.

Koften strikkes ovenfra og ned. Det er aldri mer enn to farger i omgangen, og vi tror den er ganske grei å strikke. Den kan lages både innsvinget og rett. Og oppskrift kommer om ikke så lenge!

Hvis du har lyst å komme skikkelig i vår stemning er det bare å klikke seg inn på Kurt Foss og Reidar Bøe´s Blåveispiken