søndag 31. juli 2016

Sommerens fineste vesker!




Valmuevesken

Irisvesken

Vi har laget oppskrifter på to supre vesker! Disse sommerveskene er veldig morsomme å strikke, og vi mener de er de perfekte sommerveskene. Friske og lyse i fargene, vesker man blir glad av å bruke. De har et tett mønster, og strikkefasthet 32 masker, for at stoffet skal bli tett og solid. Du må kunne eller lære deg noen spesielle, men morsomme teknikker; usynlig opplegg og latvisk flette/tveband.

Du strikker vesken i ett stykke, først strikkes bunnen fra midten og ut, deretter strikkes veskesidene oppover. OBS - for de som er nøye på det - den øverste borden går ikke opp i antall masker.

Vi har foret veskene våre med linstoff som er påstrøket vliselin for å få dem stive. Inni har vi sydd en mobillomme, og vi har satt på en glidelås på toppen. Irisvesken har fått hemper med D-ring til å feste remmen i, til valmuevesken har vi strikket en rem og sydd fast til vesken. Under kan du se bilder av hvordan du forer vesken og fester remmen.

Selv om det er utfordrende, kan du glede deg til et veldig morsomt prosjekt! Alt trenger ikke gå så fort, kos deg med hver maske, og tenk på at dette skal bli et skikkelig fint håndarbeide du er stolt av å vise fram.

Hvis du har lyst til å prøve deg på oppskriftene, finner du lenker til oppskriftene her:


Størrelse på veskene

Den ferdige vesken er ca 22 cm høy og 26 cm bred. Bunnen er 6 cm bred.

Strikkefasthet og pinner

Du trenger strømpepinner og kort og lang rundpinne nr 2 ½ , eller den størrelsen du må ha for å få strikkefasthet 32 masker og 36 omganger på 10 x 10 cm.

Garnforbruk

Vi har brukt ca 120 - 150 gram ullgarn (strikkefasthet 32) i mange ulike farger.
Vi har brukt restegarn, som vi har laget nøster av som skifter i fargene ved å klippe opp passende lengder og knyte sammen. Garnet vi har brukt er dessverre ikke å få kjøpt, det er gammelt broderigarn som Cecilie fant på loftet. Det er plantefarget, derfor har det nydelige nyanser som passer fint sammen. Selv om man ikke har en slik skatt liggende hjemme, kan man fint finne et passende garn til dette prosjektet, pass bare på at det er tynt og solid nok, og at du har masse farger. Et tynt sokkegarn i med strikkefasthet 32 masker på 10 cm kan brukes. Det bør være forsterket.

Fargegrupper

Du trenger garn i følgende fargegrupper, merk at resultatet blir bedre jo flere fargetoner du har innen hver fargegruppe.
Valmuevesken
Irisvesken

Blå bunnfarge

Beige bunnfarge

Grønn

Lys grønn bunnfarge

Flerfarget rødtoner

Mørk grønn

Brun

Burgunder

Gul

Lys rosa



Flerfarget rødtoner



Gul


Materialer til foring

Til foring av vesken trenger du 30 x 90 cm linstoff, ca 30 x 60 cm tykk vliselin, en liten rest tynn vliselin til lomme og en glidelås ca 26 cm lang, tråd i passende farge. Hvis du vil ha utskiftbar rem trenger du litt tynn vliselin til hempene, 2 D-ringer og rem med kroker.


Bildekavalkade -  å fore en veske

Materialene vi brukte er for, tynn og tykk vliselin, D-ringer og rem, glidelås og tråd i passende farge.



Her er mønsterdelene ferdig klippet ut, og festet til vliselinen. Bunnen og sidene har fått tykk vliselin, mens mobillommen og hempene til D-ringene har fått tynn vliselin. 



Mobillommen er vrangsydd, har fått en stikning øverst, og er festet til den ene siden av foret. 

Stroppene til veskeremmen er også vrangsydd og har fått en stikning rundt. Her er de klare til å festes i vesken.
Her er stroppene festet i vesken. Vi har sydde med symaskin en firkant og kryss slik de hvite strekene viser. Remmen på valmuevesken er festet rett i vesken, uten stropper og D-ringer. Her fester du remmen med den samme sømmen.

Her er foret kantet med sikksakk og sydd sammen i sidene. 
Slik festet vi bunnen til foret med knappenåler før vi sydde rundt.
Etter at bunnen er sydd fast, klippet vi sømmonnet til ca 5-6 mm, klippet noen små hakk i "svingene" for at det ikke skulle bli klumpete, og kantet med sikksakk. 
Slik legges foret inn i vesken. På denne vesken brettet vi de øverste omgangene inn slik at den latviske fletten kom øverst, Den øverste kanten på foret har fått sikksakk, og brettes ned. Deretter sydde vi fast rundt rett under den latviske fletten. Nederst på vesken festet vi foret til bunnen langs kanten for hånd.

Her er vesken foret, før vi satte inn glidelås.

Til slutt sydde vi i en glidelås med maskin.
Ferdig veske med remmen festet til D-ringene.
Slik ser den ut når den er åpen.



Her ser dere bunnen av irisvesken.

Bunnen av valmuevesken.

søndag 24. juli 2016

Miajakken


Vi er så fornøyd med at vi har fått ferdig oppskriften til Miajakken! Denne myke lille jakken er strikket i en deilig kombinasjon av mohair, silke og ull, absolutt verdig en liten prinsesse. Vi har valgt glitrende sølvknapper til, og nederst på jakken er det en liten bladbord med sølvgarn. Vi har strikket inn små roser og sølvhvite blader fra bringebærhekken. Jakken er inspirert av godnattadiktet til Henrik Wergeland, som veldig mange har fått høre av mor eller far før leggetid:

Godnatt! Godnatt!
Kryp under ditt dekken,
med nelliker stukket, med roser besatt,
med sølvhvite blader fra bringebærhekken!
I morgen igjen, hvis Gud så vil,
vekkes du opp av fuglenes spill.

Jakken strikkes ovenfra og ned. Vi anbefaler at du velger størrelse etter cm-målene som er oppgitt i oppskriften, siden barn kan variere mye i størrelsene. Overvidden (B i bildet med målestreker) er: 1-3 mnd 46 cm, 6 mnd 49 cm, 12 mnd 52 cm, 18 mnd 55 cm. Strikkefastheten er 32 masker på 10 cm.




Du trenger mellom 100 og 150 g garn til å strikke jakken. Vi har strikket den i Sandnes Silk Mohair (hvitt) og Angel Print by Permin (rosa) + en liten rest sølvgarn (PT Concorde).

I modellen på bildet har vi brukt sølvtråd til å strikke bladene. Sølvtråden kan stikke litt mot den myke babyhuden, derfor har vi bare sølvblader nederst på jakken. Hvis du istedet bruker et mykt silkeaktig garn, for eksempel Sandnes Alpakka Silke, farge 1042, kan du også ha bladborder i bærestykket og nederst på ermene. Vi har laget alternative diagrammer for dette i oppskriften.

Du finner oppskriften på Ravelry


En myk jakke med roseborder, på en seng av nelliker.....

Nederst på jakken er det en bord av sølvblader, og vi har funnet knapper med sølvglitter i.

En myk deilig jakke til en liten prinsesse!

onsdag 13. juli 2016

Strikkekafe hos Knudegarn i Lønstrup

Hønsestrikkinspirasjon!

I går var vi på en superhyggelig strikkekafe hos Knudegarn i Lønstrup. 24 strikkeglade damer kom for å høre oss fortelle om hønsestrikk, og være prøvekaniner for opplegget vi skal ha på strikkefestivalen på Lurøy i september. Først snakket vi on hønsestrikk, og hvorfor vi synes det er så morsomt å fortelle historier, leke seg med farger og være kreativ med garn og strikketøy. Etterpå fikk damene prøve seg selv, og lage prøvelapper i form av et par votter. Vi hadde med noen smånøster av Ask som vi har fått fra Hillesvåg (sponset), som damene fikk plukke fra hvis de trengte ekstra farger.

De hadde også fått oppskriften på vottene på forhånd, og "hjemmelekse" å legge opp og starte på belegget, slik at de raskt kunne starte på det morsomste - nemlig mønsteret. Og her blomstret virkelig kreativiteten, det var veldig morsomt å se alle ideene som kom opp til personlige design.

Vi var jo litt spent på om det var mulig å inspirere en forsamling til å finne på egne design der og da, men det gikk over all forventning. Det hjalp jo også svært godt at vi var i en garnbutikk med mengder av inspirerende farger og garn rundt oss på alle kanter. Hvis du er i Lønstrup anbefaler vi absolutt en tur innom Knudegarn.
Moro med workshop!

Under finner dere flere av bildene fra kvelden.
Trivelig hos Knudegarn

Damene tegner og forteller

Inspirerende omgivelser :)


Vi gikk rundt og hjalp til hvis det trengtes

Damene jobbet flittig

En av damene hadde med en flott strikkelampe

Gøy å prøve flere teknikker