søndag 31. juli 2016

Sommerens fineste vesker!
Valmuevesken

Irisvesken

Vi har laget oppskrifter på to supre vesker! Disse sommerveskene er veldig morsomme å strikke, og vi mener de er de perfekte sommerveskene. Friske og lyse i fargene, vesker man blir glad av å bruke. De har et tett mønster, og strikkefasthet 32 masker, for at stoffet skal bli tett og solid. Du må kunne eller lære deg noen spesielle, men morsomme teknikker; usynlig opplegg og latvisk flette/tveband.

Du strikker vesken i ett stykke, først strikkes bunnen fra midten og ut, deretter strikkes veskesidene oppover. OBS - for de som er nøye på det - den øverste borden går ikke opp i antall masker.

Vi har foret veskene våre med linstoff som er påstrøket vliselin for å få dem stive. Inni har vi sydd en mobillomme, og vi har satt på en glidelås på toppen. Irisvesken har fått hemper med D-ring til å feste remmen i, til valmuevesken har vi strikket en rem og sydd fast til vesken. Under kan du se bilder av hvordan du forer vesken og fester remmen.

Selv om det er utfordrende, kan du glede deg til et veldig morsomt prosjekt! Alt trenger ikke gå så fort, kos deg med hver maske, og tenk på at dette skal bli et skikkelig fint håndarbeide du er stolt av å vise fram.

Hvis du har lyst til å prøve deg på oppskriftene, finner du lenker til oppskriftene her:


Størrelse på veskene

Den ferdige vesken er ca 22 cm høy og 26 cm bred. Bunnen er 6 cm bred.

Strikkefasthet og pinner

Du trenger strømpepinner og kort og lang rundpinne nr 2 ½ , eller den størrelsen du må ha for å få strikkefasthet 32 masker og 36 omganger på 10 x 10 cm.

Garnforbruk

Vi har brukt ca 120 - 150 gram ullgarn (strikkefasthet 32) i mange ulike farger.
Vi har brukt restegarn, som vi har laget nøster av som skifter i fargene ved å klippe opp passende lengder og knyte sammen. Garnet vi har brukt er dessverre ikke å få kjøpt, det er gammelt broderigarn som Cecilie fant på loftet. Det er plantefarget, derfor har det nydelige nyanser som passer fint sammen. Selv om man ikke har en slik skatt liggende hjemme, kan man fint finne et passende garn til dette prosjektet, pass bare på at det er tynt og solid nok, og at du har masse farger. Et tynt sokkegarn i med strikkefasthet 32 masker på 10 cm kan brukes. Det bør være forsterket.

Fargegrupper

Du trenger garn i følgende fargegrupper, merk at resultatet blir bedre jo flere fargetoner du har innen hver fargegruppe.
Valmuevesken
Irisvesken

Blå bunnfarge

Beige bunnfarge

Grønn

Lys grønn bunnfarge

Flerfarget rødtoner

Mørk grønn

Brun

Burgunder

Gul

Lys rosaFlerfarget rødtonerGul


Materialer til foring

Til foring av vesken trenger du 30 x 90 cm linstoff, ca 30 x 60 cm tykk vliselin, en liten rest tynn vliselin til lomme og en glidelås ca 26 cm lang, tråd i passende farge. Hvis du vil ha utskiftbar rem trenger du litt tynn vliselin til hempene, 2 D-ringer og rem med kroker.


Bildekavalkade -  å fore en veske

Materialene vi brukte er for, tynn og tykk vliselin, D-ringer og rem, glidelås og tråd i passende farge.Her er mønsterdelene ferdig klippet ut, og festet til vliselinen. Bunnen og sidene har fått tykk vliselin, mens mobillommen og hempene til D-ringene har fått tynn vliselin. Mobillommen er vrangsydd, har fått en stikning øverst, og er festet til den ene siden av foret. 

Stroppene til veskeremmen er også vrangsydd og har fått en stikning rundt. Her er de klare til å festes i vesken.
Her er stroppene festet i vesken. Vi har sydde med symaskin en firkant og kryss slik de hvite strekene viser. Remmen på valmuevesken er festet rett i vesken, uten stropper og D-ringer. Her fester du remmen med den samme sømmen.

Her er foret kantet med sikksakk og sydd sammen i sidene. 
Slik festet vi bunnen til foret med knappenåler før vi sydde rundt.
Etter at bunnen er sydd fast, klippet vi sømmonnet til ca 5-6 mm, klippet noen små hakk i "svingene" for at det ikke skulle bli klumpete, og kantet med sikksakk. 
Slik legges foret inn i vesken. På denne vesken brettet vi de øverste omgangene inn slik at den latviske fletten kom øverst, Den øverste kanten på foret har fått sikksakk, og brettes ned. Deretter sydde vi fast rundt rett under den latviske fletten. Nederst på vesken festet vi foret til bunnen langs kanten for hånd.

Her er vesken foret, før vi satte inn glidelås.

Til slutt sydde vi i en glidelås med maskin.
Ferdig veske med remmen festet til D-ringene.
Slik ser den ut når den er åpen.Her ser dere bunnen av irisvesken.

Bunnen av valmuevesken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar